Fakta

Kungshatt är en ö belägen i östra Mälaren i Ekerö kommun. Kungshatt ligger nära Drottningholm, öster om Lovön med 10 km till Stadshuset. Kungshatt har en area på 1,9 km², har runt 140 bebyggda tomter, huvudsakligen fritidshus.

Ön har fem kluster med bebyggelse. Dessa är i storleksordning: Kungshättan, Nya Kungshatt, Kungsborg, Herrhamn och Eriksberg.

Ön saknar bro och färjelinjer, vilket gör öns vägar bilfria. Under sommarhalvåret går reguljär båttrafik till Kungshatts tre bryggor Kungshättan (beläget på nordöstra sidan), Kungsborg (beläget mitt emot Lovö Edeby) och Nya Kungshatt (beläget på sydvästra sidan). Strömma Turism & Sjöfart AB's fartyg m/s Prins Carl Philip och s/s Drottningholm trafikerar Mälaren med dagliga turer från Drottningholm och Stadshusbron.

Båttider med Strömma

SL Linje 89 Ekerö - Stockholm (Ej under sommaren!)
Linje 89 går mellan Jungfrusund (Ekerö) och Klara Mälarstrand via Kungshättan (Kungshatt) - Ekensberg - Lilla Essingen.
Linje 89 går helgfri måndag till fredag och har två avgångar från Ekerö på morgonen och en på eftermiddagen, samt en avgång från Klara Mälarstrand på morgonen och två på eftermiddagen.
Det går bra att ta med cykel på båten i mån av plats. 30 cyklar får plats ombord den isfria tiden, 10 cyklar på den båt som går då det är is i Mälaren.
Beställ båten från/till Kungshättan
Vill du kliva på eller av båten vid Kungshättan på Kungshatt, behöver du beställa det i förväg. Det gör du genom att skicka ett sms till 076 550 42 86 senast klockan 18:00 dagen före din resa. Skriv "Kungshättan" och vilken avgång du ska resa med, till exempel "Kungshättan 07.35".

Båttider med SL